24 Ekim 2010 Pazar

çocuk değil, küçük çocuk GVK.Mad.89/2

Özellikle vergi mükellefi olanlar aman dikkat! 23/10/2010 ·


Üniversitede çocuk okutanlar aman dikkat NEYE mi? Aklınıza hiç gelmeyecek bir olaya! Özellikle vergi mükellefi olanlar; aman dikkat! “Çocuk” deyimini yanlış biliyor olabilirsiniz. Böyle olunca da çocuklarınızın eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle, başınız ağrıyabilir. ÇOCUK DEYİMİ Çocuk denilince ne anlaşılıyor? 1. Asgari geçim indirimi uygulamasında; 18 yaşına kadar ya da tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış bulunan çocukları ifade ettiği belirtiliyor.

2. Aile reisi beyanı 29.7.1998’den itibaren yürürlükten kaldırıldı. Kaldırılmadan önce, GVK Madde 93’de, “çocuk deyimi 18 yaşını doldurmamış evlatları ifade eder” deniliyordu.

3. Ücretlilere vergi iadesi uygulandığı dönemde; yaş sınırına bakılmaksızın, ücretli ile birlikte oturan ve ücretli tarafından bakılan kişi çocuk kabul ediliyordu (255 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği).

4. Yetim aylığı bağlanmasında; erkek çocuklara 18 yaşına kadar, orta öğretimde 20, yüksek öğretimde ise 25 yaşına kadar “çocuk” deyimi kapsamında aylık bağlanıyor.

5. Gelir Vergisi Kanunu’na Göre;
a) Küçük çocuklara ödenen ücret, ikramiye, komisyon ve tazminatlar gider yazılamıyor (GVK Md. 41/2).
b) Yıllık gelir vergisi beyannamesi veren mükellefler (esnaf, sanatkâr, tüccar, avukat, doktor, kira geliri beyan edenler vs.) gelirlerinin yüzde 10’unu aşmaması, harcamanın Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek ve tüzel kişilerden alınacak belgelerle kanıtlanması koşuluyla, küçük çocuklarına ilişkin olarak EĞİTİM VE SAĞLIK HARCAMALARINI, beyan ettikleri gelirden indirebiliyorlar (GVK Md. 89/2). ÇOCUK DEĞİL KÜÇÜK ÇOCUK Herhalde dikkatinizi çekmiştir. Gelir Vergisi Kanunu’nda “çocuk” değil “küçük çocuk” deyimi kullanılıyor. Gelir Vergisi Kanunu’nda “küçük çocuk” deyimi ile ilgili bir tanım yer almıyor. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, bu konuda 2009 yılında; “… küçük çocuk ifadesinden, 18 yaşını doldurmamış ve mükellef tarafından bakmakla yükümlü olunan çocukların anlaşılması gerekir. 22 yaşındaki çocuk, 18 yaşından büyük olduğu için yabancı dil kursu harcamaları, yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilemez” diye görüş bildirmiştir (B.07.4.DEF.0.34.11/GVK-89-2 sayılı). Görüldüğü gibi, vergi idaresinin görüş ve uygulaması, 18 yaşını dolduran çocuklarla ilgili eğitim ve sağlık harcamalarının, yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilemeyeceği yönünde. ACİLEN DEĞİŞTİRİLMELİ Yüzbinlerce vergi mükellefi, bu ince ayrıntıyı bilmiyor. Daha ötesi muhasebecilerin hatta yeminli mali müşavirlerin bile çoğu, bu ayrıntının farkında değil. Başlıktaki “Aman dikkat” uyarımız, ileride vergi ve ceza ile muhatap olmamanız için. Bize göre, 18 yaşını dolduran çocuklara ait “eğitim ve sağlık” harcamalarının, yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesine izin verilmemesi, doğru bir uygulama değil. İlgili yasa maddesinin acilen değiştirilmesi ya da bir genel tebliğ ile “küçük çocuk” deyiminin, tahsilde olan 25 yaşını doldurmamış çocukları da kapsadığının açıklanması gerekiyor. Bu yapılana kadar, aman dikkat!..

23.10.2010
ŞÜKRÜ KIZILOT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder