25 Ocak 2010 Pazartesi

5941 sayılı çek kanunu

5941 SAYILI (14.12.2009 )ÇEK KANUNUNUN GETİRDİKLERİ
25.01.2010


1- Tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekler, açıkça ayırt edilebilecek biçimde bastırılır.

Zemin Rengi
Lacivert -Tacir-Sanayici-Tüccar-Esnaf (Vergi Mükellefi)
Kırmızı -Tacir Hamiline- Sanayici-Tüccar-Esnaf (Vergi Mükellefi)
Yeşil -Tacir Olmayan-Vergi Mükellefi olmayanlar
Kahverengi-Tacir Olmayan Hamiline-Vergi Mükellefi olmayanlar

2- Çek hesabı açılmasını veya mevcut çek hesabından çek defteri verilmesini isteyen kişi, her defasında tacir veya esnaf ve sanatkâr olup olmadığı ve kendisi hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı bulunmadığı hususunda bankaya yazılı beyanda bulunur. (Şirketlerde ise imza sirkülerinde adları bulunan tüm ortaklar adına çek talep eden beyanda bulunur)

3- Tüzel kişi (şirket) adına çek düzenleyen kişinin adı ve soyadı, düzenlenen çek üzerine açıkça yazılır.

4- Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; Karşılığının hiç bulunmaması hâlinde, Çek bedelinin altıyüz Türk Lirasını ödemekle yükümlüdür.

5- Karşılıksız çeklerin (takasdan dönenler dahil) arkası banka yetkilisi ile tahsile veren tarafından imzalanır. Çekin ön ve arka yüzünün onaylı fotokopisi ücretsiz olarak hamile verilir. Çek hamili, bu fotokopiyle müracaat borçlularına veya kambiyo senetleri hakkındaki takip usullerine başvurabileceği gibi, Cumhuriyet başsavcılığına şikâyette bulunurken dilekçesine bu fotokopiyi ekleyebilir ve bunu icra daireleri ile mahkemelerde ispat aracı olarak kullanabilir. Mahkeme veya icra dairesinin istemi hâlinde çekin aslı bu mercilere gönderilir.

6- Hamiline çek hesabı sahiplerinin açık kimlikleri, adresleri, vergi kimlik numaraları, bu hesaplardan ödeme yapılan kişilere ait bu bilgiler ile bu kişilere yapılan ödemelerin tutarları ve üzerinde vergi kimlik numarası bulunmayan çeklere ilişkin bilgiler, ilgili bankalar tarafından, dönemler itibarıyla, Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda bildirilir. Bildirim dönemleri ve süreleri Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin görüşleri alınarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir. (KISACA HAMİLİNE ÇEK KULLANMAYIN DEMEK İSTİYOR)

7- Ortakları adına çek karnesi alıp şirket için kullananları banka şubesi Gelir İdaresi Başkanlığına bildirir.

8- Bankalar, Lacivert zeminli çekleri hamiline yazılarak çek düzenlendiğini tespit etmeleri hâlinde, mevcut delilleriyle birlikte durumu, tespit tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Cumhuriyet başsavcılığına ve Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmekle yükümlüdür.

9- 31/12/2011 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. (Yani hesapta para varsa tahsil edebilir, hesapta para yoksa karşılıksızdır yazdıramazsınız.)


25.01.2010
Mehmet DEMİREL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder