14 Nisan 2010 Çarşamba

SATIN ALINAN ARACIN ÖTV'Sİ GİDER YAZILABİLİR

SATIN ALINAN ARACIN ÖTV'Sİ GİDER YAZILABİLİR
SORU: İşletmemizin aralık ayı içerisinde satın almış bulunduğu otomobillerin Özel Tüketim Vergilerini gider olarak kayıtlarımıza intikal ettirebilir miyiz?
Kurumumuzun satın almış olduğu araçlar satış ve pazarlama işlerinde kullanılacak olup, söz konusu araçların kullanım şekline departman başkanı karar vermektedir.
YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 270'inci maddesi uyarınca gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satın alma bedelinden başka aşağıdaki giderler dahil edilebilmektedir.
* Makine ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri,
* Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsanın tesviyesinden kaynaklanan giderler,
Yasal düzenleme gereği noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri, tapu harçları ve özel tüketim vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderleri arasında göstermek de mükellefler serbesttir.
Diğer yandan aynı yasanın 269'uncu maddesi hükmü gereği olarak iktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller maliyet bedeli değerlendirilmektedir.
Vergi Usul Yasası uygulaması açısından aşağıdaki kıymetler (varlıklar) gayrimenkul gibi değerlendirilmektedir.
* Gayrimenkullerin mütemmim cüzleri ve teferruatı,
* Tesisat ve makineler,
* Gemiler ve diğer taşıtlar,
* Gayri maddi haklar, gayrimenkul niteliğinde kabul edilmekte ve gayrimenkul gibi değerlendirilmektedir.
Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde satın almış bulunduğunuz otomobiller için ödemiş bulunduğunuz özel tüketim vergilerini, faturaları üzerinde gösterilmiş olması koşuluyla kayıtlarınıza gider olarak intikal ettirebilirsiniz. (V. Seviğ)
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=138808&YZR_KOD=158

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder