7 Aralık 2009 Pazartesi

Aracın ilk iktisabında ödenen ÖTV’nin gider yada maliyet yazılmasında seçme hakkı olup olmadığı.

Değerli Arkadaşlar,


Binek otolarda KDV'nin indirim konusu yapılamayacağı açıktır. Ancak ÖTV konusunda uygulama farklıdır. Konuya ilişkin muktezayı aşağıya aktardım.

Şükrü ŞENALP

Yeminli Mali Müşavir

---------------------------------------

T.C.İSTANBUL VALİLİĞİ

İl Defterdarlığı

Katma Değer Vergisi GelirMüdürlüğü
TARİH: 01.12.2003
SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.01.6602

KONU : Aracın ilk iktisabında ödenen ÖTV’nin gider yada maliyet yazılmasında seçme hakkı olup olmadığı.……………….. A.Ş.İlgi dilekçenizde şirketinizce satın alınan binek otomobillerin ilk iktisabında ödenmiş olan özel tüketim vergisinin aracın maliyetine intikal ettirilmesi veya genel giderler arasında gösterilmesinde ihtiyarilik olup olmadığı hususunda tarafımızdan görüş talep edilmektedir. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinin 1/b bendinde (II) sayılı listede yer alan mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ne tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Kanunun 19/a bendi uyarınca, kayıt ve tescile tabi motorlu araçların ÖTV Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı 12/6/2002 tarihinden itibaren ilk iktisabında taşıt alım vergisi, yürürlükten kaldırılmıştır.

Vergi Usul Kanununun 270. maddesinin son fıkrasında, mükellefin noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Taşıt Alım Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte serbest oldukları hükmü yer almaktadır.

Buna göre; şirketiniz tarafından satın alınan binek otomobili için ödenen ve indirim konusu yapılamayacak olan özel tüketim vergisinin kurumlar vergisinin hesabında gider veya maliyet unsuru olarak kayıtlara intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim.

http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=272.0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder