13 Mayıs 2010 Perşembe

İstirahatli olan işçilerinizi 5 gün içinde SGK’na elektronik ortamda bildirmeniz gerekiyor

İstirahatli olan işçilerinizi 5 gün içinde SGK’na elektronik ortamda bildirmeniz gerekiyor

Bildirimler SGK’na ne şekilde bildirilecek ?İstirahatli işçilerin geçici işgörmezlik ödeneği alabilmesi için aşağıdaki işlem sırası ile işçilerinizi kuruma bildirebilirsiniz.
Bildirimin, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde “İŞVEREN” menüsü “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle sigortalılarca hak edilen istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde elektronik ortamda Kuruma gönderilmesi zorunludur.
Hak edilen istirahat süresi:
• On günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü,
• On gün ve daha uzun süreli istirahatlarda onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü ifade eder.
Hesaplamayı nasıl yapacağız ?

Örneğin işçimiz 01.06.2010 tarihinde istirahate ayrıldı ve 13.06.2010 tarihinde istirahat süresi doluyor. Bu durumda 5 günlük süre 14.06.2010 tarihinde başlar ve 18.06.2010 tarihine kadar kuruma elektronik ortamda bilgi verilmesi gerekir.

Bildirim yapılmaması durumunda işverene ceza uygulanacak mı ?
Bildirimin gönderilmemesi veya süresi dışında gönderilmesi durumunda; bildirimi göndermeyen veya belirtilen süre dışında gönderen işverenler hakkında 5510 sayılı Kanunun 102 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine göre idari para cezası uygulanır.

2010 yılı SGK idari para cezalarını hatırlayalım (Md.102 /a –i fıkrasına ilişkin ceza tutarları)

KAMU İDARELERİ BANKALAR DÖNER SERMAYELİ KURULUŞLAR KANUNLA KURULMUŞ KURUM VE KURULUŞLAR İLE DİĞER GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİN İSTENİLEN BİLGİ VE BELGELERİ VERMEMESİ DURUMUNDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

Kurum tarafından 5510 sayılı Kanunun 100. maddesi kapsamında istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.

İstenilen bilgi ve belgeleri vermeyenler asgari ücret x 5
İstenilen bilgi ve belgeleri geç verenler asgari ücret x 2

2010 ilk altı ay

Bilgi ve belge vermeyenler 3.645,00
Bilgi ve belgeyi geç verenler 1.458,00

2010 ikinci altı ay
Bilgi ve belge vermeyenler 3.802,50
Bilgi ve belgeyi geç verenler 1.521,00

Söylenecek pek fazla söz yok, SGK’da işin kolayını buldu. Prim olarak tahsil edemediği geliri ceza olarak tahsil etme çabasında.
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda meslek mensubu arkadaşlarımızın mükelleflerini bilgilendirmeleri ve mali takvimlerine “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi” ibaresini eklemelerinde fayda var.
Uygulama ne zaman yürürlüğe girdi. Uygulama 12.05.2010 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.

1 yorum:

  1. makalenin tamamına www.muhasebeburosu.com kamil özyanız hocanın köşesinden de ulaşabilirsiniz. Makalenin tamamını buraya kopyalamamışlar.
    teşekkürler bilgilendirme için

    YanıtlaSil